Čišćenje ušiju kod pasa

Zašto je redovno čišćenje ušiju kod pasa važno?

Redovno čišćenje ušiju kod pasa je veoma važan deo održavanja higijene iz razloga jer čišćenje ušiju doprinosi opštem zdravlju Vašeg ljubimca.

Ukoliko se ušni vosak (cerumen) ne uklanja redovno dolazi do njegovog nakupljanja i začepljenja ušnog kanala što dalje može dovesti do infekcije uha. Sama infekcija uha dovodi do drugih ozbiljnijih problema kao što su: poremećaj u ravnoteži, gubljenje sluha itd.

Usled bola i iritacije koju upala uha izaziva, psi su skloni i da jako tresu glavom kako bi sebi olakšali. Na ovaj način može doći do pucanja krvnih sudova i stvaranja hematoma u ušnom kanalu ili na ušnoj školjki.

Koliko često treba psu čistiti uši?

Čišćenje ušiju kod pasa se radi po potrebi. A da biste znali kad postoji potreba za tim,  pregledajte uši ljubimcu barem jednom nedeljno, tada ćete laše primetiti kada je pravo vreme.

Nije poželjno previše često čistiti psima uši, jer na taj način uništavamo prirodnu zaštitu uha. Sa druge strane, ako ih ne čistite dovoljno i to može izazvati određene probleme.

Prava mera kada je čišćenje ušiju kod pasa u pitanju, određuje nekoliko faktora. To su: rasa psa, navike, aktivnost i količina voska koja se luči iz ušiju.

Postoje i psi (koker španijel, baset, labrador itd.) kojima su uši osetljivije i veoma sklone nakupljanju ušnog voska.. Njima je potrebno češće čistiti uši kako bi se izbegli problemi koje upala uha može doneti. Ako Vaš pas obožava da vodu i plivanje bilo bi dobro da preventivno svom ljubimcu čistite uši preparatima za redovno održavanje higijene ušiju kako biste izbegli nastanak određenih ušnih infekcija.

Ukoliko imate ljubimca koji je vrlo aktivan i svoje vreme troši njuškajući okolo i voli da otkriva okolinu veće su šanse da je već imao neki problemčić sa ušima, jer se lakše zaprlja ili neretko im upadnu travke i prljavštine u uho.

Kako i čime čistiti uši ljubimcu?

Čišćenje ušiju kod pasa nikako ne treba obavljati hidrogenom i štapićima za uši. Postoje specijalni preparati u vidu tečnosti koje su namenjene za čišćenje ušiju. Unutrašnjost uha  treba čistiti tako što se u ušni kanal sipa tečnost zatim se izmasira ušna školjka kružnim pokretima od korena uha ka samom vrhu uha. Parčetom vate ili tupferom pokupite višak tečnosti samo u predelu ušnog kanala koji je vidljiv. Nikako ne gurajte štapiće za uši u ušne kanale, jer se vrlo lako može povrediti bubna opna.

Neke rase pasa (koker španijel, baset) imaju veće predispozicije ka ovom problemu jer u ušima imaju veći broj žlezda koje luče više ušnog voska.

Kako prepoznati upalu uha:

  • Neprijatan miris iz ušne školjke,
  • pas često trese glavu,
  • crvenilo unutar ušne školjke,
  • učestalo češanje ušiju,
  • prekomerno nakupljanje voska u ušnom kanalu.

Neki od uzročnika upale uha su:

  • Ušni šugarac,
  • gljivična infekcija,
  • alergija,
  • bakterijska infekcija.

Dr vet .med. Mirjana Antonijević