Kanarinci

 

Ako ste ljubitelj malih pernatih stvorenja koja nisu zahtevna za čuvanje u kući, a ambijent u njoj čine naprosto življim svojom pesmom i skakutanjem, ne tražite dalje. Kanarinac je upravo za Vas.

Njihovo poreklo potiče sa ostrva u Atlantiku - Azora. Madeire i naravno Kanarskih ostrva. Odgajanje ih je generacijama učinilu drugačijim od svojih divljih predaka a obzirom da se lako pare i ukrštaju sa ostalim  pticama iz porodice zeba, nastalo je nekoliko unikatnih vrsta kanarinaca.

Živahne su ptičice ali ne vole baš da se igraju sa ljudima i budu držane u rukama kao tigrice, inteligentne su ptice i lako nauče da stoje na Vašem dlanu i na poziv dolete do Vas. Ne pada im teško usamljenički život u kavezu mada im ne smeta ni društvo drugih ptica osim drugih mužjaka kanarinaca u istom kavezu, to po pravilu vodi u sukob.

Prirodna boja perja kanarinaca u divljini je zelenkasto žuta ali ukrštanjem su dobijene narandžasta, crvena, bela i žuta varijacija koja je i najčešća. Pevaju samo mužjaci dok ženkice cvrkuću. Obzirom da vole da lete, poželjno je da je dužina kaveza prilično veća od visine kako bi mogli malo da rastegnu krila. Nikako im ne treba seći krila jer im je letenje potrebno radi održavanja fizičke aktivnosti. U kavezu je potrebno imati postavljene drvene prečkice na kojima će stajati. Kanarinci nisu zahtevni u pogledu igračaka u kavezu, dovoljno im je neko ogledalce i ljuljaškica.

Kanarinci nisu preterano osetljive ptice ali je ipak potrebno kavez držati na mestu bez strujanja ili promaje. Kavez noću treba pokrivati u skladu sa prirodnim dnevno/noćnim ciklusom kako bi ptičica pravilo odmarala. Nisu mnogo bolešljivi a skoro po pravilu i kad se razbole razlog je loša ishrana, pomenuta promaja ili prljav kavez, mada su podložni i odredjenim vrstama virusa, gljivica i bakterija. Bolestan kanarinac brzo gubi na težini i vrlo brzo će uginuti. Ukoliko primetite kod Vašeg kanarinca apatiju, letargičnost, dijareju i li opadanje perja što pre se obratite veterinaru.

Što se tiče ishrane, u prirodi se hrane semenkama kojim dodaju i ponekog insekta. Adekvatna semenska hrana sa vitaminskim suplementima specijalno prilagodjena kanarincima je pravo rešenje. Ljuskice semena treba redovno izbacivati iz hranilice kako bi ptičici hrana bila uvek lako dostupna. Preporučljivo je da na dnevnom nivou kanarincu ponudite nešto brokolija, kelja, celera ili spanaća kombinovanim sa manjim količinama jabuka, narandži, banana, lubenica ili groždja. Naravno, nije potrebno posebno napominjati potrebu za čistom vodom.

Kada se Vaš kanarinac navikne na Vas i novo okruženje, jednom dnevno ga pustite iz kaveza da malo leti u sobi, sat vremena je dovoljno. Nadzor i zatvoreni prozori se podrazumevaju.

Uživajte u društvu ovog malog simpatičnog pevača, vodite računa o njegovom zdravlju i potrebama a zauzvrat svojom pesmom uz kaficu daće Vam utisak egzotičnog ambijenta sa Kanarskih ostrva.

 

Dr  Vet. med. Mirjana Antonijević