Gastritis kod pasa

Po definiciji, gastritis je upala sluznice želuca. Kod pasa ovo oboljenje uzrokuje povraćanje i proliv u dužem vremenskom periodu što dovodi do gubitka telesne mase i drugih ozbiljnih posledica. Tretman je veoma jednostavan - kuci nemojte davati hranu od 12 do 48 sati a onda postepeno krenite sa obrocima hrane lake za varenje sve do prestanka oboljenja, uz podrazumevane konsultacije sa Vašim veterinarom.

Kada se razmatraju sve okolnosti vezane za gastritis kod pasa, postaje jasno koliko je bitna odgovarajuća ishrana psa preventivno tako i tokom lečenja. U ovoj fazi poželjno je  odabrati hranu siromašnu mastima i lako svarljivim proteinima kako bi se smanjilo opterećenje želuca. Obroci se daju češće ali u manjim porcijama nego obično.

Postoji veliki broj saveta kako da sami u kućnim uslovima spremite hranu koja će odgovarati Vašem kuci tokom lečenja gastritisa ali je najbolje rešenje nabaviti gotovu medicinsku hranu za pse namenjenu gastrointestinalnim oboljenjima jer možete biti sigurni da sadrži savršen balans potrebnih sastojaka koje će psa revitalizovati uz minimalno opterećenje sluznice želuca u ovom periodu.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević