Krpelji ni zimi ne miruju

Primetna je zabluda medju vlasnicima pasa da su njihovi mezimci tokom zime bezbedni od ujeda krpelja i bolesti koje prenose ovi paraziti. “Suviše je hladno za njih, sada oni miruju” - ova mantra je dokazano pogrešna što za posledicu ima to da veliki broj pasa bude zaražen krpeljskom groznicom tj.babeziozom. Kako onda zaštititi ljubimce? Prevencija je najbolje rešenje pa i u ovom slučaju. Preporuka je koristiti sredstva za zaštitu od krpelja. Potrebno je naglasiti da preparati treba budu akaricidnog (ubijaju krpelje) , a ne repelentnog dejstva (odbijaju krpelje).

Tu spadaju razne spot on ampule, tablete, ogrlice itd. Kao zaključak se nameće da ne smemo “spustiti gard” u pogledu zaštite pasa od  krpelja tokom zime misleći da niske temperature zaustavljaju njihovu aktivnost.

Pre svega, neophodno je da se pomirimo sa tim da krpelji nikada ne miruju, čak ni zimi. Što je zima blaža, sa malo dana “u debelom minusu”, to su veće šanse da će kuca doživeti neželjeni ujed krpelja. Dakle, ne samo što su ipak aktivni tokom zime nego i imaju vrlo malo prirodnih neprijatelja i kao zaključak se nameće da se nikada ne sme dozvoliti da ljubimac nema zaštitu od krpelja, pa ni zimi.

Najčešća bolest koju prenose krpelji je babezioza ili piroplazmoza. Bolest se javlja kod pasa svih starosnih doba mada je veća učestanost kod mladjih. Ova bolest ima sezonski karakter zbog veće aktivnosti krpelja tokom leta i rane jeseni ali se treba imati u vidu da zimske niže temperature ne sprečavaju aktivnosti krpelja. Prvi simptomi se pojavljuju već

nakon 24 sata od ujeda u vidu malaksalosti psa, depresivno ponašanje i bezvoljnost. Osim ovoga, dolazi do odbijanja hrane, povraćanja, i promena boje urina od narandzaste do tamno crvene boje. Ne gubite vreme, odmah se obratite vašem veterinaru jer babezioza nije naivna bolest, napada krvna zrnca i kod komplikovanijih slučajeva dovodi do otkazivanja nekih bitnih organa.

Samo rutinskom zaštitom psa tokom cele godine možemo biti sigurni da će naši dlakavi ljubimci biti potpuno zdravi.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević