Zašto kuce jure sopstveni rep?

Svima je poznato da kuce u komunikaciji koriste uši i rep. Njihovim različitim kretanjem pokazuju čitav dijapazon svojih emotivnih stanja i komuniciraju sa spoljnim svetom. Taj isti rep ponekada pored sredstva komunikacije postaje kucina igračka i tada se ludo zabavljamo gledajući kako se ljubimac okreće oko sebe jureći sopstveni rep. Naizgled i u većini slučajeva bezazlena pojava ali ne i uvek.

Puka dosada je uopšteno gledajući najčešći uzrok jurenja sopstvenog repa. Uglavnom je ovakvo otklanjanje dosade karakteristično za štenad ali ne retko to rade i odrasle kuce mada što je kuca starija to redje juri svoj repić. Takodje, naše pametnice će naš smeh dok pokušavaju da ulove sopstveni rep prihvatiti kao interakciju sa njima pa će još intenzivnije to raditi kada žele da vlasnika pozovu na igru ili naprosto pridobiju pažnju. Interesantno je napomenuti da ova pojava ima veze i sa genetikom. Neke rase pasa češće jure sopstveni rep čak i kada odrastu, tu spadaju terijeri i nemački ovčari.

Sa druge strane, ova pojava može biti i indikator problema. U fizičkom smislu, kuce mogu juriti sopstveni rep ako imaju iritaciju u tom predelu, pa grickanjem pokušavaju da je ublaže. Može se raditi o ujedima buva, o iritaciju usled delovanja glista kao i usled neke fizičke povrede repa ili okolne regije.

Takodje, okretanje kuce oko sebe pokušavajući da gricne sopstveni rep može ukazivati i na psihičke probleme i prerasti u kompulzivni poremećaj. Vrlo često se dešava da to rade kuce koje smo uzeli od odgajivača što je u tom slučaju posledica odvajanja od legla u kome su došli na svet, prestaje interakcija sa batama i sekama pa repić dodje kao neka vrsta zamene za njih. Generalno, ukoliko se ova pojava dešava često i pri tome pas pokazuje dozu agresivnosti ili zanemaruje ostale aktivnosti i menja ih jurenjem svog repa poželjno je obratiti se Vašem veterinaru. Potrebna su posmatranja ponašanja kuce, određena testiranja kao i informacije o poreklu psa ukoliko su dostupne, jer će pomoći da se lakše pronađe uzrok kao i rešenje za ovaj problem.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević