Novogodišnji praznici - trauma kućnih ljubimaca

 

Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici. Deca se raduju jelki, badnjaku, poklonima i kraćem odmoru od učenja, a odrasli porodičnom okupljanju u ambijentu toplog doma uz punu trpezu. Uživajući u ovim danima ne obraćamo pažnju na sada već “odomaćenu” praksu preterane upotrebe pirotehnike tokom slavlja. Nekako smo se navikli na blještanje vatrometa na noćnom nebu i velik broj petardi, ali naši kućni ljubimci nisu. Svi ovi praznici za njih prestavljaju veoma veliku traumu i kao odgovorni vlasnici moramo im pomoći da sa što manje stresa prodju kroz ovaj period.

Ukoliko ste vlasnik mačke koju držite u kući s dvorištem, pre svega ne dozvolite joj da izlazi napolje tokom ovih praznika. Zatvorite prozore, navucite zavese i pojačajte muziku kako bi ublažila i izobličila prasak pirotehnike na ulici. Dozvolite joj da se skloni na za nju sigurno mesto u domu i nemojte pokušavati da je odatle izvučete jer ćete je još više uplašiti. Ako praznike dočekujete van Vašeg doma obezbedite sve ove uslove Vašoj maci, dovoljno hrane i vode i sklonite sve lomljive stvari koje bi eventualno uplašena mogla da obori i polomi.

Vlasnici psa trebalo bi da svoje ljubimce i dalje izvode u šetnju ali samo u onom delu prazničnog dana kada slavljenici odmaraju i pirotehnika se koristi smanjenim intenzitetom. Ne puštajte ga sa povoca, za svaki slučaj. Uvedite Vašeg kucu ukoliko ga držite u dvorištu, u panici može pokidati lanac ako je lošijeg kvaliteta i pobeći preko ograde, a može se čak i ugušiti pokušavajući da pobegne. Kao i kod mačaka, zatvorite prozore, navucite zavese i pojačajte muziku, a ako kucu ostavljate samog sklonite lomljive predmete.

Preporučujemo Vam da ne vodite ljubimce na javne dočeke i slavlja na gradskim trgovima, ne dajete im sedative bez prethodne konsultacije sa veterinarom, takodje ne zaboravite da ih mikročipujete ukoliko to još niste učinili. Identifikaciona ogrlica bi dobro došla u slučaju da se Vaš ljubimac u panici izgubi.

Ako je Vaš ljubimac sa Vama tokom praznika, potrudite se da mu bude lepo kao i Vama. Ako morate da ga ipak ostavite, raspitajte se o najbližem pansionu za kućne ljubimce. Postoje i preparati na bazi bilja, valerijane i drugih biljaka koji mogu ublažiti stres kod ljubimaca. Najčešće su u obliku pasti, kapsula i tableta, a poželjno je blagovremeno davanje ljubimcu kako bi imali što veći učinak. To su neke od stvari koje možete da učinite da praznici za ljubimcima ne budu trauma.

 

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević