Kako hraniti vašeg psa tokom zime

 

Zima je pred vratima. Dani su postali kraći i hladniji, lišće uveliko opada, ni prvi sneg uskoro ne bi bio iznenadjenje. Naš dnevni ritam i način ishrane počinju da se menjaju a budite uvereni i da Vaš kuca prolazi kroz isto. Ishrana psa tokom zime je nešto drugačija i na to bi trebalo obratiti pažnju.

 

Tokom zime, igra i šetnje sa Vašim kucom u obližnjem parku usled loših vremenskih uslova često budu kraći i nešto redji. Kao posledica ovoga neminovno dolazi do snižavanja metabolizma i smanjenja energetskih potreba što zahteva i promenu način ishrane. Suština je u smanjenju količine hrane koju dajete vašem kuci tokom dana za nekih 10 procenata čime se otklanja mogućnost neželjenog povećanja telesne mase psa bez bojazni da će biti gladan. Pored smanjenja količinskog unosa hrane potrebno je obratiti pažnju i na njen sastav. Kucama koje tokom zime više vremena provode u toplini našeg doma potrebno je davati hranu da smanjenim procentom masti što otklanjanja mogućnost da ljubimac postane gojazan i omogućiti im bilo kakvu fizičku aktivnost u zatvorenom prostoru.

 

Što se tiče ljubimaca koji žive u dvorištu, dakle na otvorenom, oni takodje imaju drugačije potrebe za hranom tokom zime. Oni su izloženiji hladnoći  tako da su njihove energetske potrebe veće. Regulacija telesne temperature u ovom slučaju dovodi do povećanja utrošene energije što zahteva i povećanje dnevnog unosa hrane. Preporuka je da to uvećanje količinskog unosa hrane ne prelazi 10 procenata, kao i da se prati stanje telesne mase našeg psa. Ukoliko pas počinje da gubi na težini, potrebno je blago povećati količinu hrane uz konsultaciju sa Vašim veterinarom. U pogledu sastava hrane tiče, treba naglasiti da je psima koji zimu provode na otvorenom potrebna hrana bogata mastima i proteinima što utiče na poboljšanje kvaliteta krzna. Takodje, ne treba ni zaboraviti hidriranje, naš kuca koji se igra u dvorištu u snegu mora da ima dovoljno vode, najbolje je da bude mlaka i da se sipa u plastičnu posudu što smanjuje mogućnost zaledjivanja.