Da li treba oblačiti psa tokom zime

Zime u našim predelima postale su prilično oštre, vetrovite, vazduh je vlažniji što subjektivan osećaj hladnoće čini još teže podnošljivim. Ovo važi ne samo za nas već i za naše kuce. Zima je period kada biramo garderobu koja nas greje i naravno mnogi vlasnici smatraju da i njihove ljubimce treba utopliti prilikom zajedničkih šetnji. Kuce u jaknicama i kaputićima čine da se vlasnici osećaju spokojnije dok su napolju, a i mnogo su simpatični tako ušuškani. Medjutim, i ovome treba pristupiti na jedan metodičan, prilagodjen način.

 

Prilikom donošenja odluke o tome da li ćemo obući našu kucu moramo krenuti od toga kojoj rasi pripada. Generalno, polarni psi poput haskija i malamuta, kao i krupne rase sa gustim krznom kao naš šarplaninac nije neophodno oblačiti kada su napolju jer ih njihovo krzno genetskim kodom prilagodjava životu u surovim, hladnim uslovima. Sa druge strane, minijaturne i male rase kratkog krzna kao što su čivava, mops i francuski buldog teže generišu i održavaju telesnu temperaturu zimi i njih je potrebno dodatno utopliti.

 

 Potreba za oblačenjem postoji i kod pasa kojima usled kratkih nogu stomačići nisu dovoljno udaljeni od tla što je slučaj kod jazavičara. Ovde treba napomenuti da čak i kratkonoge rase gustog krzna kao što je korgi takodje treba obući dok su napolju na hladnom jer postoji mogućnost da telom dodiruju sneg i led. Potreba za toplim kaputićima postoji i kod rasa koje imaju gusto krzno ali se ono šiša ili trimuje što je slučaj kod pudlica, kao i kod kratkodlakih pasa mršave konstitucije kao što su hrtovi.

 

Kriterijumi odluke o oblačenju kućnog ljubimca takodje mogu biti starosno doba naše kuce kao i trenutno zdravstveno stanje. Kuce seniori vrlo često imaju slab imuni sistem, podložni su oboljevanju od artritisa i jasno je da je topla jaknica neophodna.

 

Kod oblačenja pasa treba imati u vidu da ponekad naše kuce “ne žele da saradjuju” ne prihvataju da budu obučene i ne mogu da se naviknu na odelce. Ako tokom nekoliko dana probe od par minuta u kućnim uslovima ne daju dobar rezultat i kuca pokazuje nelagodu dok nosi kaputić, najbolje je da odustanemo. Ukoliko kuca ipak prihvata da bude ušukana treba imati u vidu da odelce štiti vrat i stomak, pokrivajući deo od donjeg dela vrata do korena repa kako im ne bi otežavalo vršenje nužde. Jakna ili kaputić ne treba da budu tesno pripijeni uz telo psa, moraju mu omogućavati lagodnost tokom kretanja a poželjno je da budu proizvedeni od vodootpornih materijala jer mokro odelce na hladnoći ima upravo suprotan efekat od željenog.

 

Dr vet.med. Mirjana Antonijević