Zašto psi jedu travu

ZAŠTO PSI JEDU TRAVU

 

Postoji više objašnjenja za ovakvo ponašanje. Najčešće je da pas ima neke stomačne tegobe pa zato jede odredjene travke ne bi li ih ublažio medjutim, ovo je samo delimično tačno. Psi, iako su pretežno mesojedi, ipak imaju i potrebu za vlaknima koja doprinose boljem varenju.

Preci pasa su se hranili biljojedima i time su zadovoljavali potrebu za mesom i vlaknima sadržanim u želucima ulova. Usled toga, kada primetimo da pas jede travu na prvom mestu treba razmisliti da li je ishrana psa adekvatna, odnosno da li sadrži dovoljno vlakana.

Ovakvo ponašanje psa nije zabrinjavajuće ukoliko pas povremeno jede male količine trave i to nije štetno. Ukoliko je čest unos trave i to u većim količinama koji može biti praćen prolivom ili povraćanjem potrebno je odvesti psa na pregled.

Vrlo često psi umeju da grickaju travu iz čiste dosade jer je to jedan od načina da nadomeste nedostatak aktivnosti. Ukoliko je to slučaj dok su u zatvorenom prostoru umeju da grickaju i lišće kućnih biljaka i cveća. Na ovo treba posebno obratiti pažnju jer većina ovih biljaka je otrovna za pse.

 

Zaključak: sasvim je bezopasno ukoliko vidite psa da ponekad jede male količine trave. Ono što može biti od značaja da se pojava zadrži u okvirima normale jeste adekvatna ishrana, dovoljno fizičke aktivnosti, zabave i druženja kako sa vlasnikom tako i sa drugim psima.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević