Toplotni udar kod pasa i mačaka

TOPLOTNI UDAR KOD PASA i MAČAKA

 

Toplotni udar je rezultat boravka u pregrejanom prostoru gde ljubimac nije direktno izložen sunčevoj svetlosti i treba ga razlikovati od sunčanice koja je posledica direktnog izlaganja Suncu. Psi su podložniji toplotnom udaru od mačaka. Kada je kućni kljubimac izložen povišenoj spoljnjoj temperaturi dolazi do porasta telesne temperature usled nedostatka sposobnosti pasa i mačaka da se rashladjuju znojenjem. Psi i mačke nemaju znojne žlezde tako da se prirodnim putem mogu rashladiti jedino dahtanjem.

 

Kako prepoznati toplotni udar

 

Situacije u kojima najčešće dolazi do toplotnog udara su ostavljanje ljubimca u neklimatizovanom vozilu pri jakim vrućinama, u objektima gde su visoke temperature i kada se nadju napolju bez mogućnosti pronalaska skloništa; takodje, do toplotnog udara može dovesti izražena fizička aktivnost po toplom vremenu. Životinje koje su sklonije toplotnom udaru su brahiocefalične rase (mops, francuski buldog, persijska mačka), gojazne jedinke, ljubimci sa gustim krznom kao i veoma stari i mladi ljubimci.

Simptomi toplotnog udara su uglavnom lako uočljivi i odmah se primećuju. Disanje ljubimca postaje ubrzano i otežano, zapaža se ubrzano dahtanje i isplažen jezik. Takodje, treba obratiti pažnju na celokupno ponašanje ljubimca - postaje nervozan i besciljno šeta unaokolo.

 

Kako pomoći ljubimcu

 

Ljubimca treba odmah skloniti sa vrućine, polivati ga ne preterano hladnom vodom a može mu se omotati hladan peškir oko vrata. Ukoliko se simptomi ne povuku u roku od 30 minuta do sat vremena ljubimca hitno odvedite veterinaru jer ishod može biti i smrtonosan.

 

Kako sprečiti toplotni udar

 

Ljubimci treba da imaju uvek dostupnu svežu vodu kako bi se izbegla dehidracija pri velikim vrućinama. Ukoliko je moguće treba izbegavati izlazak napolje u najtoplijem delu dana. Ne ostavljajte psa u vozilu čak ni uz delimično otvoren prozor jer to nije dovoljno da bi se obezbedilo adekvatno rashladjivanje ljubimca. Ljubimcima koji su smešteni u kućnim dvorištima potreban je adekvatan provetren zaklon.

 

Savet

 

Ukoliko ste primetili simptome toplotnog udara potrebno je što pre reagovati. Obratite se vašem veterinaru kako bi ljubimac odmah dobio adekvatnu terapiju.