Putovanje sa ljubimcima

Kako pripremiti psa za putovanje?

Psi ne vole nagle promene, stoga je preporučljivo da održavate njihovu uobičajenu dnevnu rutinu. Na ogrlici napištite osnovne informacije, kao što su ime ljubimca i Vaš broj telefona, ako se nekim slučajem izgubi.

Mučnina zbog putovanja kod pasa

Psi takođe mogu da pate od mučnine pri vožnji. Ona se češće sreće kod štenaca, ali javlja se i kod odraslih. Kao i kod ljudi i kod pasa izdržljivost na putu je dosta individualna. Neki se brže prilagode i lakše podnose put, drugi su osetljiviji.

Za pse takođe postoje lekovi protiv mučnine pa možete zatražiti od Vašeg veterinara da Vam ih prepiše.

Postoje nekoliko stvari koje možete preduzeti da bi vašem ljubimcu ublažili stres tokom putovanja:

  • pravite pauze u vožnji,
  • parkirajte vozilo u hladovini,
  • uključite klima uređaj,
  • nudite mu svežu vodu,

Ako se ipak dogodi da se ljubimac ne oseća najbolje odvedite ga kod najbližeg veterinara.

 

Šta poneti na putovanje?

Ponesite posude za hranu i vodu. Ukoliko je moguće ponesite i hranu koju ljubimac jede, jer nije poželjno menjati hranu na koju je navikao. Treba imati u vidu da postoji mogućnost da mesto gde putujete možda u prodaji nema hranu koju koristite.

Ponesite i njegove igračke – gumene koske, lopte i slično.

Poželjno je konsultovati se sa veterinarom koje lekove za vašeg ljubimca bi trebalo da ponesete sa sobom.

Ukoliko putujete u inostranastvo ponesite potrebnu dokumentaciju.

 

U toku putovanja…

 

Tokom letnjeg perioda, kada su temperature visoke, važno je sprečiti toplotne udare kod ljubimaca. Psi mogu da oslobađaju temperaturu samo dahtanjem preko jezika i preko nosa, jer nemaju znojne žlezde tako da su veoma osetljivi na visoke temperature. Nemojte ostavljati vašeg ljubimca u zagrejanom automobilu ispred prodavnice, na benzinskoj pumpi ili  na parkingu. Ne ostavljajte ga čak ni na nekoliko minuta. Dovoljno je da provede samo 15 minuta na visokoj temperaturi u zatvorenom vozilu i posledice mogu biti veoma ozbiljne.

 

Kako pripremiti vozilo?

 

Ljubimci ponekad mogu biti uznemireni zbog vožnje u automobilu, a to pokazuju tako što grebu sedišta i prozore, uznemireni su i pokušavaju da pređu kod vozača i suvozača. Kako bi izbegli ove situacije možete da preduzmete sledeće korake:

 

  • stavite pojaseve sa kojima ćete vezati vašeg ljubimca,
  • ljubimca stavite u transporter,
  • sedišta zaštitite od prljanja tako što ćete ih prekiriti ćebetom ili prostirkom za sedište.

 

Savet 

Poželjno je da pre puta zajedno posetite veterinara, uradite preglede i još jednom se posavetujete sa njim oko detalja vezanih za putovanje sa  ljubimcem.

Dr vet.med. Mirjana Antonijević