Probiotici za ljubimce

Sve češće čujemo kako je kod poremećaja varenja ili kod teparije antibioticima poželjno davati i probiotike, a šta su oni zapravo? Probiotici su korisne bakterije u sistemu za varenje koje održavaju crevnu mikrofloru, pomažu apsorpciju vitamina i minerala, imaju ulogu u varenju hrane, podižu imunitet i tako doprinose zdravlju Vašeg ljubimca.

Prebiotici su hranljive materije koje podstiču rast korisnih bakterija (probiotika) koje već žive u debelom crevu. To su ugljeni hidrati iz voća i povrća, tačnije vlakna kojima se hrane probiotici.

Neke od korisnih bakterija koje imaju probiotski efekat su:

* Lactobacillus acidophilus

* Enterococcus faecium

* Bifidobacterium lactis

* Lactobacillus casei

* Bifidobacterium breve

Kada se daju probiotici?

Probiotici se daju kod poremećene ravnoteže crevne flore, a uzroci su najčešće:

  • Infekcije i bakterijski disbalans

  • Stres-promene okruženja i uslova života dovode do emocionalnog stresa, a stres do pojave dijareje.

  • Ishrana: pre svega nagle promene u ishrani, neispravna hrana, hrana koju pas ne podnosi dobro.

  • Stariji uzrast ljubimca.

  • Lekovi- dugotrajno korišćenje antibiotika

  • Povraćanje, proliv, nadimanje, gasovi.

Da li ljubimcu mogu davati probiotik za ljude?

Često se postavlja pitanje da li se psu ili mački mogu dati probiotici za ljude. Ne postoji dokaz da su probiotici za ljude korisni psima i mačkama. Tajna se krije u karakteristikama sistema za varenje ljubimaca i čoveka koji se razlikuju pa ne možemo biti sigurni da će probiotik za ljudsku upotrebu proći neoštećeno kroz želudačne sokove psa ili mačke i dospeti u creva u aktivnom obliku kako bi ispoljio svoje korisno dejstvo. Zato je poželjno da se ljubimcima daju probiotici koji su namenjeni za njih.

Dejstvo probiotika

Probiotiku je potrebno oko 60 minuta da počne sa dejstvom, ali ovo vreme može varirati u zavisnosti od veličine ljubimca, trenutnog stanja sistema za varenje te ovo treba imati u vidu da bi se izbeglo agresivno davanje probiotika i dozvolio adekvatan rok za aktivaciju. Ukoliko dajete aktivni ugalj uz terapiju probiotikom neka to bude sa razmakom od 3-4h između aplikacije ova dva sredstva, jer aktivni ugalj potire dejstvo samog probiotika.

Blagodeti probiotika

Davanje probiotika pomaže u održavanju ravnoteže crevne mikroflore i na taj način sprečava dijareju izazvanu promenom hrane, stresom ili antibioticima. Smanjuje se broj štetnih bakterija u crevima i na taj način dovodi do bržeg prestanka dijareje. Probiotici pomažu u obradi i apsorpciji vitamina B, ali i A i K, minerala kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i cink. Potvrđena je značajna korist probiotika u situacijama kada se Vaš ljubimac oporavlja od neke bolesti gde je bio tretiran antibioticima. Konzumiranjem probiotika u ovom periodu ubrzava se proces oporavka jer ljubimac lakše i bolje iskorišćava hranu koju konzumira.+

Mali savet: Ako se stanje nije stabilizovalo nakon maksimalno 2-3 dana i Vaš ljubimac ima i dalje problem, neophodno je da se konsultujete sa Vašim veterinarom.

Dr vet.med. Mirjana Vasić