Srčani crv

U skorije vreme se sve češće susrećemo sa ovim parazitom pa smo rešili da vas bliže upoznamo sa njim I sa koracima koje vlasnik može da preduzme da bi zaštitio ljubimca.

Iz našeg iskustva možemo da kažemo da je preventiva najbolji način da se parazit izbegne. Postoji nekoliko vrsta preventive. Najrasprostranjenije su svakako tablete koje se daju na mesečnom nivou čiji je zadatak da eliminišu larvu srčanog crva.

Šta je srčani crv I kako se prenosi?

Srčani crv je parazit koji izaziva ozbiljna zdravstvena stanja kod pasa koji žive u područjima umerene i tropske klime. Bolest se razvija kada ljubimca ubode zaraženi komarac i na taj način mu prenese parazita koji se zove lat: dirofilaria immitis poznat još kao “srčani crv”. Mačke mogu da se zaraze na isti način, ali kod njih obično bude manji broj parazita jer nisu toliko dobri domaćini kao psi. Infekcija srčanim crvom često dovodi do ozbiljnih bolesti pluća i srca, a može oštetiti i druge organe u telu. Treba napomenuti da je izuzetno ozbiljna bolest koja se veoma teško i dugotrajno leči. U slučajevima kada se ne reaguje na vreme može da se završi i smrtnim ishodom.

Koji je životni ciklus srčanog crva?

Životni ciklus srčanog crva nije toliko jednostavan. Parazit zahteva komarca kao prelaznog domaćina da bi mogao da nastavi razvoj u telu ljubimca i razvije se do adulta tj. odraslog oblika srčanog crva. Interesantno je napomenuti da svi komarci koji žive na teritoriji Srbije mogu preneti srčanog crva.

Kako se prenosi srčani crv?

 

Sam parazit se ne može direktno preneti sa jednog ljubimca na drugog, bolest se prenosi isključivo preko prelaznog domaćina – komarca. Odrasle ženke srčanog crva žive u zaraženom psu ili nekom drugom domaćinu i izbacuju u krvotok svoje mlade, koji se zovu mikrofilarije. Komarci se zaraze mikrofilarijama dok se hrane krvlju zaraženih životinja. Tokom narednih 10 do 14 dana, mikrofilarija u komarcu sazreva u infektivni oblik. Kada komarac ubode psa, mačku ili neku drugu osetljivu životinju larva preko usta komarca izlazi na površinu kože životinje i kroz svežu ranu od uboda komarca aktivno ulazi u novog domaćina. Period preobražaja od infektivne larve do odrasle jedinke traje u proseku 6 meseci. Ovo treba imati u vidu jer se i simptomi bolesti javljaju tek u tom periodu (6 do 7 meseci nakon infestacije), a tada je sama bolest veoma uznapredovala.

Da li su ugroženi i ljubimci koji žive u zatvorenom prostoru?

Ljubimci koji žive napolju, naročito u blizini stajaće vode, su pod najvećim rizikom od infekcije. Sa druge strane, komaraca u manjoj ili većoj meri ima svuda. Samim tim postoji mogućnost da se i ljubimci koji nikada ili retko izlaze napolje zaraze srčanim crvom.

Kolika je verovatnoća da se moj ljubimac zarazi srčanim crvom?

Ova bolest se svake godine sve više širi, zahvata nova područja i smatra se da će se sve više širiti usled klimatskih promena koje sve više pogoduju razvoju ovog parazita. Divlje životinje, kao što su vukovi i lisice mogu biti nosioci srčanog crva i često su rezervoar ove bolesti.

Koji su najčešći simptomi?

Znaci bolesti ne mogu se lako prepoznati kod ljubimaca koji su nedavno zaraženi ili kod onih sa malim brojem srčanih crva. Međutim, najčešće nakon 6 ili 7 meseci od zaražavanja javljaju se simptomi. Blag, uporan kašalj i umor nakon umerene aktivnosti, smanjenje apetita i gubitak težine. Kako bolest napreduje, mogu se razviti poremećaji u radu srca, što najčešće dovodi do nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji, pa ljubimac izgleda kao da ima "otečen stomak."

Da li postoje testovi koji dokazuju prisustvo srčanih crva kod pasa?

Da. Rade se u većini veterinarskih ambulanti. Analizom krvi se utvrđuje prisustvo srčanog crva kako odraslih tako i razvojnih oblika - mikrofilarija.

Kako se zaštititi od srčanog crva?

Danas su dostupni veoma efikasni preparati za preventivu koji se daju na mesečnom nivou. Preparati su najčešće u vidu tableta i laki su za aplikaciju. Ovi preparati su zbog jednostavnog načina primene i efikasnosti postali veoma popularni kao prevencija srčanog crva. Kod zaštite od ovog parazita veoma je bitno naglasiti da se preparat daje tačno u dan na mesečnom nivou. Većina preventivnih preparata deluju isključivo na infektivnu formu larve (L3 forma) dok na sledeću formu (L4) ne deluju. Sam prelazak iz jedne forme u drugu traje samo 72h. Zato je važno napomenuti važnost kontinuirane zaštite ljubimca od ovog parazita, jer u slučaju propusta davanja leka pas se čak i u ovom kratkom roku od 72h bez zaštite može zaraziti larvom srčanog crva. Poželjno je da se zaštita koristi dokle god postoji prisutnost komaraca (period od kraja marta do početka novembra ili kada je temperatura preko 15 stepeni).

Zašto psi moraju da budu testirani pre početka primene preventivnih preparata?

Pre početka preventivnog tretmana, svi psi bi trebali da budu testirani na prisustvo srčanog crva zato što preparati koji se koriste preventivno ne ubijaju odrasle oblike. U slučaju da je pas zaražen, odrasla jedinka nastavlja nesmetano sa razvojem bez obzira na to što se daje preventiva.

Koliko često bi trebalo testirati psa na prisustvo srčanog crva?

Preporučuje se godišnje testiranje. Da bi ste bili sgurni da pas nije zaražen pre same aplikacije leka. Čak ako nikad ne propustite dozu ne postoji način da sprečite psa da pojede travu i da povrati lek koji ste mu upravo dali. Ako se to desi Vaš ljubimac će biti bez zaštite ceo mesec. Zatim ako se Vaš ljubimac slučajno zarazio sa srčanim crvom, važno je da vaš veterinar to što pre otkrije. Kao i kod ostalih bolesti, ranije otkrivanje daje ljubimcu veće šanse za izlečenje. Godišnje ispitivanje omogućava Vam da budete sigurni da Vaš ljubimac nije zaražen, a ako je zaražen, omogućava ranu detekciju bolesti.

Da li su štenci kada se rode imuni na srčanog crva?

Nisu. Čak i kod štenaca postoji rizik od infekcije srčanim crvom. Ako su štenci bilo kog uzrasta izloženi komarcima koji nose infektivne larve, mogu se zaraziti srčanim crvom i zato je važno sa preventivom početi što ranije. Štencima mogu da se daju ovi preparati već u uzrastu od četri do osam nedelja, u zavisnosti od toga kakva je preporuka proizvođača za određeni preparat.

Savet: U slučaju bilo koje sumnje da je Vaš ljubimac oboleo od srčanog crva, poželjno je da se obratite Vašem veterinaru.

Dr vet. med. Mirjana Vasić