Grain free, super premium, premium hrana - šta to znači za mog ljubimca?

Vlasnici kućnih ljubimaca se često sreću sa terminima o klasi hrane i, moramo priznati nije vam uvek lako. Pojedini trgovci govore o klasama hrane kao da je svako ko uđe u pet šop ekspert za ishranu životinja i zna tačno šta od koje hrane može da očekuje.

Osvrnućemo se malo na sam nastanak hrane za ljubimce do danas. Psi su u početku čoveku služili kao pomoć u raznim poslovima. Čuvali su stoku, čuvali kuće, vukli sanke, pomagali u pronalaženju nestalih i još mnogo toga. Vremenom čovek je menjao svoje navike, pa samim tim i odnos prema svom vernom pratiocu. U urbanim područjima, kojih je sve više, psi sve više postaju pravi ljubimci koji imaju samo jednu ulogu, a to je da svojim pogledom istope srce vlasnika koji će učiniti sve da udovolje svom ljubimcu. Ovaj trend promene odnosa je počeo 50-tih godina prošlog veka i traje sve do današnjeg dana. U početku se hrana za ljubimce pravila od konja koji su posle svog životnog veka kao tegljači završavali u hrani za pse. Motorizacijom društva broj konja na ulicama je počeo da se smanjuje, pa samim tim i primat preuzima piletina. U samom početku granulirana i konzervirana hrana je bila generički proizvod, kao što je danas šećer. Kako su istraživanja i testovi napredovali, tako su naučnici su dolazili do sve više zaključaka i prostora za unapređenje hrane. Tako danas imamo širok spektar hrane koja može da zadovolji i najrazličitije potrebe vašeg ljubimca. Hrana kao i svi ostali proizvodi na tržištu se razlikuje po nameni, ceni i samom mišljenju potrošača o njoj.

Krenućemo od Grain Free hrane - hrane bez žitarica. Hrana bez žitarica je nešto najkvalitetnije što možete da date svom ljubimcu. Pas je mesojed i u ishrani mu je najvažnije da mu obroci obiluju mesom, mastima, vitaminima i mineralima. Prepoznaćete je uglavnom po pakovanju. Proizvođači najčešće navedu na samom pakovanju da je u pitanju hrana bez žitarica. Grain free su prepoznali svi u svetu i ovaj segment je iz godine u godinu sve više zastupljen u činijama naših ljubimaca. Ovde treba voditi računa o jednog stvari, a to je sastav. Pojedini proizvođači koriste ovaj trend i prodaju hranu bez žitarica koja ne sadrži žitarice, ali i nije jako kvalitetna zato što u sastav ne ulazi najkvalitetnije meso i ne stave ga u dovoljnoj količini. Kada uzimate ovu hranu obratite pažnju da treba da ima bar 50% mesa u sastavu. Da bi bili sigurni za šta dajete novac, odvojite koji minut i proverite deklaraciju ili zamolite vašeg prodavca da vas uputi u sastav. Istraživanja pokazuju da ovakva ishrana obezbeđuje najbolji balans u organizmu vašeg psa i omogućava mu da maksimalno iskoristi svoj genetski potencijal. Granula treba da bude tamna, kompaktna i masna. U pojedinim slučajevima zbog izuzetno visokog procenta mesa ova hrana je jaka i potreban je određeni period da se stomak psa navikne. Zbog visoke energetske vrednosti ova hrana se ne preporučuje psima koji su stariji od 7 godina, osim ako proizvođač nije napravio posebnu formulu koja je prilagođena seniorima. 

Superpremium. Ovo je najširi segment u hrani za pse. Ovo je tredicionalni način ishrane i najdalje se otišlo sa istraživanjima. Do pojave grain free hrane ovo je bio najkvalitetniji način ishrane. I ovde treba biti pažljiv, nije dovoljno to što proizvođač na džaku napiše superpremium. To može svako da stavi na bilo koji proizvod bez mnogo razumevanja. Superpremium ćemo najlakše prepoznati po sledećim stvarima: procenat mesa je između 25% i 35%, hrana je podeljena po veličinama pasa (Mini, Medium, Maxi), uzrastu (junior, adult, senior), nameni (osetljiv stomak, osetljiva koža, ibirljiv pas, gojazan pas), a pojedini proizvođači idu toliko daleko da sastav i oblik granule u potpunosti prilagođavaju posebnim rasama pasa. Pored svega ovoga, superpremium hrana u sastavu mora da ima isključivo jednu vrstu mesa kao izvor proteina - monoprotein, često se koriste plemenite žitarice kako što su spelta, ovas i pirinač. Superpremium hrana pod bilo kojim uslovima ne sme da sadrži šarene granule. Kao i u slučaju hrane bez žitarica, granule treba da budu tamne i masne.

Premium. Ovo je do nedavno bio srednji segment hrane. Možemo ga prepoznati po nešto užem asortimanu, nižem procentu mesa i manjem procentu proteina i masti. Pojedini proizvođači su u ovom segmentu razvili granule po veličini psa (Mini, Medium, Maxi), ali nećemo sresti monoprotein ako nije piletina u pitanju. Ovde je potrebno posebno obratiti pažnju kada se uzima npr. jagnjetina, riba ili govedina da je taj protein zastupljen samo 10 - 12%, a ostatak je piletina ili biljni protein. Na premium hrani pas može da živi kvalitetno, ali neće moći da zadovolji neke specifične potrebe ako ih ima. Granule su nešto svetlije i nisu toliko masne.

Ekonomik. Ovo je osnovna hrana. Na njoj pas može da živi, ali će teško iskoristiti svoj genetski potencijal. Za ovu hranu se uglavnom koriste sirovine nižeg kvaliteta. Proizvođači često visokim procentom proteina i masti privlače kupce u ovom segmentu i tako dobijamo duplo povoljniju hranu koja ima više proteina i masti od pojedine hrane iz viših segmenata. Razlika je u tome što ovde proteini i masti dolaze iz biljaka i nominalno su postoje, ali psi ne mogu da je svare i iskoriste. Da bi proizvod učinili atraktivnijim, proizvođači često pribegavaju korišćenju industrijske boje i farbanju pojedinih granula, kako bi kod vlasnika stvorili mišljenje da u hrani postoji povrće, šunka i sl. što je potpuno pogrešno. U pitanju je samo marketinški trik. Kada se termički obradi i pomeša sa ostalim sastojcima, voće i povrće dobija braonkastu boju i stapa se sa bojom granule. U ovom segmentu proizvođači pokušavaju da se približe potrošačima tako što prave razne oblike hrane i tako dobijamo srca, ribice, zvezdice i slično. Ekonomik granule su uglavnom bleđe i nisu jako masne. Posebno treba obratiti pažnju na stolicu psa koja je obilna, svetla, raspada se i u pojedinim slučajevima je obojena.