Britanska kratkodlaka mačka

Kao što samo ime kaže, ova mačka potiče iz Velike Britanije i ima kratku dlaku. Veruje se da su je u Veliku Britaniju pre 2000 godina doneli rimljani koji su mačke držali kao ljubimce, ali i kao veoma efikasno oružje protiv glodara. Rasa je zvanično priznata početkom 19. veka.

Britanska kratkodlaka mačka je prava „gospođa“ i nećete je često zateći na zavesama, ormarima ili lusterima. Veoma su mirne i nisu zahtevne. Imaju pravi aristokratski stav. Kada prevaziđu početnu stidljivost, postaju verni drugari. Uglavnom se ne vezuju za jednog vlasnika nego su radije okrenuti celoj porodici. Temperament im je miran i ne traže puno pažnje. Vole da budu nezavisne i najviše im prija kada imaju ceo dan za sebe.

Izgledaju veoma lepo. Krzno im je najčešće sivo, mada može biti i u drugim bojama, kao i na pruge. Poznate su po otpornosti i dobrom zdravlju. Imaju veoma karakterističnu glavu i ne može se uporediti sa ostalim kratkodlakim mačkama. Oblo lice sa israženim obrazima i okrugle oči. Idealni ljubimci za one koji vole mirne i verne životinje u svom domu.