Taurin u ishrani mačaka

Za zdrav i dug život naše mace veoma je važna zdrava ishrana. Proizvođači hrane investiraju ogromna sredstva i energiju u razvoj kvalitetne i kompletne formule hrane za kućne ljubimce. Odabirom kvalitetne hrane omogućavamo našoj maci da maksimalno ispuni svoj genetski potencijal i da ima što duži životni vek.

Jedan veoma važan sastojak ishrane mačaka je taurin. Taurin je aminokiselina koja se nalazi u mesu, u organima kao što su srce, bubrezi i jetra i u morskoj hrani. Tamnije meso ima više taurina od svetlog zato što je nivo taurina direktno povezan sa aktivnošću mišića. Količina taurina u mišićnom tkivu direktno zavisi od angažovanosti samog mišića. Odličan primer je srce koje je jedan od najvrednijih mišića u telu i ima visok procenat ove amino kiseline. Mlečni proizvodi imaju nizak nivo taurina u sebi. U namirnicama biljnog porekla možemo naći veoma nizak ili zanemarljiv nivo taurina. Za razliku od drugih mesojeda, svaštojeda i biljojeda, mačke ne mogu same da sintetišu taurin iz drugih aminokiselina, nego je potrebno da ga unesu kroz hranu.

Taurin je veoma važan u ishrani mačaka. Jedna od najvažnijih funkcija ove aminokiseline je da osigurava pravilnu funkciju srčanog mišića, a između ostalog je bitna i za funkciju jetre, muskulaturu, nivo šećera u krvi i za održavanje telesne temperature. Nedostatak taurina u dužem vremenskom periodu može dovesti do gubitka vida i propadanja zuba.

Zato kada birate hranu za vašu macu, obratite pažnju da li u sebi sadrži taurin ili ne.