Morsko prase u vašem domu

Morsko prase ili zamorac je mali, simpatični glodar poreklom iz Južne Amerike. Kao kućni ljubimci postaju popularni u Evropi u 16. veku jer su ih kolonizatori donosili svojim domovima u Španiji. Mogu narasti do približno 40 centimetara i dostići do kilogram telesne mase i proseku žive izmedju 5 i 10 godina.

Morsko prase je biljojed. Seno, naravno što svežije kao i sveže lisnato povrće su sastavni delovi njihove ishrane. Treba imati u vidu da im je neophodan vitamin C i treba im ga davati kao suplement, najbolje u već gotovoj hrani koja sadrži preporučenu količinu ovog vitamina. Ukoliko primetite da jedu svoju kaku ne brinite previše jer ako im je kaka mekana konzumiraće je kako bi iskoristili sve hranljive materije.

Kavez mora imati široku osnovu sa dosta podnog prostora za njihovo kretanje koji treba da bude pokriven piljevinom. Igračkice su naravno neophodne, naročito točkić za trčanje, a kućica za spavanje se podrazumeva. Vole društvo drugih zamoraca naročito ako se upoznaju kao bebe što im ojačava vezu. Lako ih je pripitomiti i nakon kratkog prelaznog perioda sami traže da ih mazite i da Vam se izležavaju na dlanu. Naravno, budite nežni sa njima kako ne bi postali nervozni, a naročito se potrudite da deca usvoje takvo ophodjenje prema njima. U svakom slučaju nemojte brinuti, retko se dešava da gricnu čak i kada su nervozni.

Generalno, nisu bolešljivi ali ni njih ne treba držati na promaji. Nije preporučljivo da ih kupate zbog mogućnosti da dodje do upale pluća ili uha. Njihovom zdravlju naročito doprinosi redovno održavanje kaveza i čišćenje kućice da odmor.

Uz svu neophodnu brigu koja ne zahteva od Vas previše truda i vremena ovo malo umiljato stvorenje, koje se inače smatra najmanje agresivnim od svih glodara, poživeće lepe godine i biti mali drugar Vašoj dečici i Vama.

 

Dr vet. med. Mirjana Antonijević